L´Ictus és una alteració brusca de la circulació de la sang al cervell. Aquesta alteració consisteix en l´embussament o el trencament d´una arteria, cosa que provoca que les cèl·lules cerebrals d´una part del cervell morin.

Perquè és important detectar-lo i tractar-lo a temps?

És molt important actuar el més ràpid possible, ja que totes les cèl·lules cerebrals que morin ja no es recuperaran, i la seva funció quedarà malmesa. De fet l’ictus té una elevada mortalitat, a Espanya és la 2ª causa de mortalitat global (30137 morts cada any), i la primera causa de mortalitat en dones (l’any 2010 van morir 17571 per ictus a Espanya). A part, és la primera causa d’incapacitat permanent.

Què es el CODI ICTUS?

El Codi Ictus és un sistema que permet la ràpida identificació, notificació i trasllat de malalts amb sospita d’ictus als serveis d’urgències hospitalaris. D’aquesta forma el neuròleg pot posar en marxa el procés intrahospitalari previ a l’arribada del malalt. En el disseny han de treballar conjuntament neuròlegs, equips d’emergència i unitats d’urgències, amb l’objectiu de reduir el temps entre l’aparició dels símptomes i la avaluació experta, i decidir el més aviat possible i de manera conjunta el millor tractament a emprar.
Aquest nou codi s’activa davant d’una persona amb ictus de menys de 8 hores d’evolució i estat funcional previ favorable, independentment de la seva edat.

Com podem saber que una persona pateix un Ictus?

Doncs quan una persona, de forma brusca, al riure desvia la boca, no pot moure alguna de les extremitats (braços o cames) o al parlar no se’l entén. De fet, hi ha un acrònim, la paraula RÀPID, que ens ajuda a sospitar quan és té un ictus, i ens diu que em de fer i com.

Així què si us trobeu amb algú què sospiteu que té un ICTUS, feu que…

  • Rigui. veureu que torçarà la boca
  • Aixequi els braços. Veureu que un no el podrà aixecar o li costarà fer-ho.
  • Parli. Veureu que li costa i no l’entendràs bé.
  • Ictus? Això pot ser un Ictus, i per tant, cal anar…
  • De pressa! Si té alguna d’aquestes capacitats alterada, truca ràpid al 061.

Dr. Jordi Fàbrega i Sabaté
Director Assistencial de la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell
Director d’Equip de EAP Seu d’Urgell (Institut Català de la Salut)

Cartell_Ictus_ RAPID