La salut de les dones
Un cop als 14 anys s’acaba l’etapa de visites amb pediatria com continuen les visites sobre salut de la dona?
Ho dividirem en etapes segons unes edats aproximades.
Dels 15 als 25 anys
Aquesta etapa trobem que es finalitza la pubertat i iniciem l’edat adulta. Sol ser l’etapa en la qual s’inicien relacions sexuals. En aquesta etapa les visites ginecològiques haurien d’anar encaminades a la planificació familiar, prevenció i cura de les enfermetats de transmissió sexual… Per aquesta raó segons la societat espanyola de ginecologia i obstetrícia (SEGO) es recomana que si no s’han vacunat del VPH (virus del papil·loma humà) es faci durant aquesta etapa i preferentment abans de l’inici de les relacions sexuals. En aquesta etapa de canvis de parella, noves experiències… la planificació familiar més adient per evitar gestacions no desitjades i enfermetats de transmissió sexual seria el doble mètode: preservatiu i anticoncepció hormonal. Després d’un any d’inici de relacions sexuals és el moment de començar les visites ginecològiques per control de citologies i salut ginecològica de la dona.
Dels 25 als 40
És l’edat on la dona es planteja la maternitat, per tant, en aquesta etapa les visites estaran relacionades amb l’assessorament de fertilitat, control embaràs, part i puerperi… Mentres no es busca embaràs les visites de control ginecològic seran les 2 primeres amb un espai d’un any i si el resultat és normal i no hi ha cap canvi important passaran a ser cada 3 anys. Un cop ens plantegem la maternitat, es recomana realitzar una visita preconcepcional per parlar de recomanacions, vitamines pregestacionals…i si és necessari estudis o recomanacions de fertilitat. Quan s’ha produït la concepció les visites seran molt més freqüents segons el tipus de gestació, però solen ser mensuals. Un cop produït el part, es realitzaran les visites postpart on es parlarà de la planificació familiar, en aquesta etapa el mètode escollit dependrà del desig d’una nova gestació o no. Podem escollir entre anticoceptius hormonals, mètodes no hormonals (DIU, preservatiu), o mètodes definitius (vasectomia i lligadura tubàrica) si s’està convençut de donar per acabada l’etapa reproductiva.
Dels 40 als 45
És una etapa d’impàs entre el final d’una etapa reproductiva i l’inici en molts casos de la perimenopausa, on podem trobar moltes alteracions menstruals (metrorràgies), alteracions benignes d’úter (miomes, pòlips), alteracions de la sexualitat… Aquesta etapa cal seguir amb controls ginecològics cada 3 anys i si apareixen alteracions menstruals, mamàries…cal acudir abans. Tot i que la possibilitat de gestació disminueix força en aquesta edat, cal seguir planificant, en aquesta etapa els mètodes més recomanats que serien: mètode hormonal, no hormonals (DIU, preservatiu) El més important és aprofitar el millor de cada etapa per gaudir amb plenitud i felicitat de la vida.
Dr. Antoni Vila Bach
Cap de servei de Tocoginecologia Fundació Sant Hospital