terceraedat

Deu consells per els pacients amb artrosi

La artrosi és la malaltia articular més freqüent. Consisteix en el “desgast” del cartílag articular amb un caire progressiu. Pot afectar a qualsevol articulació però les més freqüents son les mans, genolls, malucs i columna. La seva incidència augmenta amb la edat, i és més comú en les dones i en persones genèticament predisposades. Encara que molts d’aquests factors no es poden modificar, si que és possible evitar la seva aparició i progressió.
Anem a exposar 10 recomanacions amb l’objectiu de que el pacient conegui millor la seva malaltia i millora la qualitat de vida, amb el suport de la Sociedad Española de Reumatología.
1. Mantenir un pes corporal correcte. ?La obesitat és una de les causes de la malaltia, i fa que progressi més ràpidament. Es necessari iniciar algun pla dietètic poden comptar amb la ajuda del seu metge.
2. Calor i fred. ?En general la calor es més beneficiosa a la artrosi. Aplicada localment, amb la estoreta elèctrica o la bossa d’aigua calenta, alleugeren el dolor i relaxen la musculatura. En ocasions, la articulació artròsica pot presentar un intens brot inflamatori (amb vessament, calor local, inflamació…) i, en aquestes ocasions és útil aplicar fred local amb bosses de gel o banys freds.
3. Medicació. ?Hi han medicaments que poden ser beneficiosos en aquest procés. Existeixen analgèsics, antiinflamatoris, gels i cremes, infiltracions locals amb glucocorticoides o àcid hialurònic i fàrmacs que poden evitar la progressió de la artrosis. Ha de ser el seu metge o reumatòleg el que decideixi en cada moment de la evolució quin és el més adequat en cada cas.
4. Hàbits posturals. ?Hi ha un gran nombre d’hàbits que conèixer depenent de la articulació afecta. Inclús hi han “escoles de esquena, genoll, mans…” que fan especial èmfasi en aquest aspecte i que es poden consultar amb el metge o amb el fisioterapeuta. Alguns exemples serien: dormir amb un bon matalàs, evitar asseure’s en sofàs enfonsats, fer sevir cadires amb respatller recte mantenint els peus un contacte amb el terra. De fet podríem dedicar tot un capítol a aquest apartat.
5. Exercici. ?És també aquest un tema molt important i, els que em coneixen ja sabem d’importància que li prodigo. Al augmentar la força de la nostra musculatura és protegeix la articulació i et permet millorar la mobilitat. És bo caminar, anar en bici (encara que sigui estàtica), nedar, fer gimnàs de manteniment o tipus pilates…. També hi ha exercicis específics per cada articulació a gestionar individualment amb el seu metge o reumatòleg.
6. Repòs. ?No és contradictori amb el exposat al punt anterior. Donat que la artrosi cursa amb períodes intermitents de dolor, en les fases de més dolor el repòs relatiu és beneficiós. També és bo alternar petits períodes de repòs durant les activitats de la vida diària.
7. Evitar sobrecàrregues articulars. ?No agafi pesos excessius, procuri no caminar per terrenys irregulars, no estar palmiplantat llargues estones, faci servir el carro de la compra, pot ser l’ús d’un bastó per la marxa… i procuri no caure!
8. Calçat adequat. ?És un apartat important. Intentar buscar un calçat amb sola gruixuda o amb càmera d’aire per amortir l’impacte i protegir la articulació. Calçat ben lligat per evitar caigudes o inestabilitat. És preferible un calçat pla o amb una mica de taló o topolino.
9. Balnearis, tractaments de fisioteràpia. ?Els balnearis combinen l’aplicació d’aigües minero-mineralitzats amb acció relaxant, amb exercicis adequats, instrucció en hàbits de vida, normes dietètiques,…. que poden millorar la artrosi, o al menys gaudir d’un canvi en les nostre vides per acarar millor la patologia.
10. Mantenir una actitud positiva. ?Hem de saber que la artrosi “per se” no afecta la vida, i que normalment permet mantenir una vida personal i familiar completa. En casos avançats i de pitjor evolució existeixen tractaments quirúrgics i ortopèdics que poden solucionar o alleugerir el problema. Una nota d’optimisme son els nombrosos progressos actuals en la investigació i tractament de la artrosi, que ja estan repercutint i, encara més en un futur no llunyà, a millorar la qualitat de vida del pacient afecte d’artrosi.

Dra. Elena Martínez Castro Especialista en reumatologia